Akcesoria i naczynia do kuchni
Friday June 22nd 2018

Przeznaczenie i bezpieczeństwo barwników spożywczych

Praktycznie wszyscy producenci spożywczy używają dziś barwników. Czemu są one takie ważne? Czy naprawdę nie można się obejść bez barwników spożywczych w pożywieniu? Czy aby na pewno stosowane barwniki nie są groźne dla zdrowia?

Po co stosuje się barwniki spożywcze?
W gruncie rzeczy, jest kilak powodów, dla których wykorzystuje się w przemyśle spożywczym barwniki. Przede wszystkim, konsumenci oczekują konkretnych kolorów pożywienia. Rzecz w tym, iż na przykład produkty z zielonych roślin zdaniem klientów powinny być zielone. Często jednak po wyprodukowaniu wcale takie nie są. Trzeba więc wtedy dodać barwniki spożywcze.

Ponadto, dzięki barwnikom spożywczym jedzenie często po prostu ładniej wygląda. Nie jest natomiast tajemnicą, że klienci wolą jeść to, co dobrze wygląda, nawet jeśli wygląda nie ma absolutnie żadnego realnego wpływu na smak produktu.

Czy jest się czego obawiać?
Nie trudno znaleźć powody, dla których producenci używają barwników spożywczych. Czy jednak są również jakieś przeciwwskazania? Nie brakuje zwolenników teorii, że barwniki spożywcze trują ludzi. W rzeczywistości jednak, zdecydowana większość wykorzystywanych w przemyśle spożywczym barwników jest niegroźna. Stosowanie barwników spożywczych regulują zresztą specjalne przepisy, zgodnie z którymi, nie mogą one stanowić nawet najmniejszego zagrożenia dla życia czy zdrowia konsumentów. Dotyczy to zarówno barwników naturalnych jak i sztucznie syntetyzowanych. Barwniki znajdziesz tutaj. 

Related Tags:

More from category

Temperówka do warzyw – modne potrawy?
Temperówka do warzyw – modne potrawy?

Dekorowanie potrwa na talerzu ma długą tradycję – kiedyś były to listki zielonej sałaty, często można mieć [Read More]

Na co zwrócić uwagę kupując ocet balsamiczny?
Na co zwrócić uwagę kupując ocet balsamiczny?

Niestety ale nie każdy ocet balsamiczny znajdujący się w sklepie posiada lecznice właściwości i odpowiedni smak. [Read More]

Wałek do ciasta – jaki wybrać?
Wałek do ciasta – jaki wybrać?

Pomimo tego, że wałek do ciasta jest urządzeniem, które można spotkać w każdej domowej kuchni, to rzadko kiedy [Read More]

Garnek rzymski – powrót do kuchennej tradycji?
Garnek rzymski – powrót do kuchennej tradycji?

Pomimo tego, że pewne rozwiązania kuchenne znane są od setek lat, to dopiero w ostatnim czasie można dostrzec [Read More]

Interesting Sites

    Archives